Chiafrø

0 Flares 0 Flares ×

Den trofaste bloglæser har nok bemærket min hang til chiafrø den seneste tid. Efter flere spørgsmål omkring disse kære chiafrø fik jeg ideen til dette indlæg (Taaak for inspiration!). Jeg håber, at indlægget giver svar på jeres spørgsmål, ellers spørg endelig igen..

Chiafrøenes oprindelse

foto 1-4 kopiChia er en virkelig “gammel” fødevare, faktisk er den blevet dyrket i over 4000 år i Syd- og Mellemamerika. Det var primært indianerne, der dyrkede chia, som både blev brugt som en almindelig madvare, men også i forbindelse med religøse ritualer.

Da spanierne ankom til Syd- og Mellemamerika forsøgte de at udslette indianerkulturen ved bl.a. at ødelægge alle markerne med chia. Nogle få planer overlevede rundt omkring, og først i 1990’erne blev chiafrøene genopdaget, da nogle forskere ønskede at finde et alternativ til hveden, som ofte gav en dårlig høst. Det var her forskerne fandt frem til, at chiafrøene er en perfekt sammensat fødevare med mange gode egenskaber!

Rig på n-3 fedtsyrer…

Chiafrøene har en høj koncentration af n-3 fedtsyrer, som er en del af de flerumættede fedtsyrer. Disse fedtsyrer kan kroppen ikke selv danne, og man er derfor nødt til at få dem tilført via kosten. Gode kilder til n-3 er: fede fisk (laks, makrel, sild) og vegetabilske olier fra hørfrø, raps og valnødder… og nu også chiafrø! 2 spsk. chiafrø indeholder mere n-3 fedtsyrer end en laksefilet.

n-3 fedtsyrer er uundværlige i en lang række biologiske processer i kroppen, og herigennem vigtige i forhold til optimal udvikling af kognitive funktioner, mental sundhed og at forebygge hjertekarsygdomme og inflammation.
 

Rig på fibre…

Chia er en super kilde til kostfibre. Kostfibre fører til øget og forlænget mæthed, sænkning af LDL kolesterol i blodet (den lede kolesterol), forebyggelse af forstoppelse, mindsket risiko for hjertekarsygdomme og diabetes. Chiafrø indholder 4 gange så mange kostfibre som fx hørfrø.

Rig på protein…

Protein er ligesom kostfibre med til at øge og forlænge mæthedsfølelsen. Protein mætter bedst sammenlignet med kulhydrat og fedt. Samtidig kræver det mere energi for kroppen at nedbryde protein, og man får dermed “mindre energi” til kroppen, hvilket er fordelagtigt i forhold til vægttab og at holde normalvægten. 

Vigtige egenskaber

foto 2-3Chiafrø er:

  • smagsneutrale, og de kan derfor tilføjes for at ernæringsforbedre indholdet i en ret uden at gå på kompromis med smagen. Chia kommer til at virke som et naturligt næringstilskud.
  • i stand til at suge egen vægt i væske op til 12 gange. Væskebindingen er super i forhold til at få volumen uden kalorier. Dette kan især bruges i morgenmadsopskrifter og bagværk. Man skal dog lige være opmærksom på at tilføje tilstrækkeligt med vand!
  • knasende og sprøde, hvis de spises rå, men hvis man lægger dem i blød i vand og bruger dem i grød og brød bidrager de med volumen og en svampet konsistens.


Anvendelse

Men hvad skal man så gøre med de små, fine chiafrø?

  • Morgenmad… Jeg er vild med at lave overnightoats. En blanding med chiafrø, skyr og nogle smagsgivere (fx kanel, kokos, bær) står i køleskabet natten over. Dagen efter er morgenmaden klar på få minutter.
  • Bagværk… Brug dem i hjemmebag sammen med lidt ekstra vand for at ernæringsforbedre dine boller, brød, knækbrød, pandekager osv.
  • Müsli… Det er populært at lave hjemmelavet müsli, og tilføj gerne chifrø til blandingen af korn, kerner og frø.
  • Smoothies: Tilføj 1 spsk chiafrø til din smoothie-opskrift.


Hvordan får man fat i chiafrø?

Chiafrøene er efterhånden ved at være populære og de kan derfor fås i almindelige dagligvarebutikker som fx Føtex. De er altid på hylden i helsekostbutikker eller helsekost-nethandel. Hvis du har erfaring med andre forhandlere, så kom gerne med ideer i kommentarfeltet nedenfor.


Eksperimenter i køkkenet..

2014-01-15 08.41.03Prøv dig endelig frem i køkkenet.. Hvis du savner inspiration, så er der allerede flere opskrifter på overnightoats her på bloggen, som er super sunde og enkle:

Overnight oats

Overnight oat med æblemos

Overnight oats med chokolade og banan

Overnight oats med jordbær

Overnight oats med kanel og blåbær

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

16 kommentarer: til “Chiafrø

  1. Tanja

    Du kan købe chia frø i super Brugsen – desuden kan man erstatte et æg i en bage opskrift med 2 spsk chia frø og 1/2 dl vand :-)

  2. Catarina

    Tak, for læsestof! Jeg er også vild med de små frø, som jeg nogle gange har købt i Matas.

  3. Lise

    Det lyder spændende. Er lidt i tvivl om fremgangsmåde. Når chiafrøene mm har stået i blød natten over i køleskabet så er det lige til at spise, eller skal man gøre mere i forhold til tilberedningen?

    • Hej Lise.
      Du skal ikke gøre andet end at tage det ud af køleskabet dagen efter.
      Du kan tjekke opskrifterne på bloggen. Hvis du skriver overnight oats i søgefeltet, så skulle der meget gerne komme 4 opskrifter frem :)
      Held og lykke,
      kh. Anne-Ditte

  4. Nanna

    Super spændende hjemmeside du har ! Virkelig god og med mange lækre opskrifter.
    Man kan købe Chiafrøene billigt på med24.dk

    • Tak Nanna.
      Det er super dejligt, at hjemmesiden kan bruges af jer!
      God søndag,
      kh. Anne-Ditte

  5. jannie eiskjær

    Hej Anne-Ditte
    Jeg har anvendt Chiafrø med stor succes. Jeg har gode eksempler med 1 spsk om dagen. Men er der en dosis, du anbefaler eller prøver man sig bare frem?
    Da de suger væske fra kroppen, vil jeg høre om du ved , hvor meget man skal drikke for at chiafrøene kan suge til sig UDEN at det virker modsat dvs, de giver forstoppelse..
    Der skal jo indtages min 1200 ml for at få en optimal virkning af osmotisk virkende laksantia. Er det også gældende for Chiafrø.

    • Hej Jannie.
      Jeg er ikke så bekendt med lige præcis denne egenskab af Chiafrø.
      Som jeg skriver i mit indlæg, så suger chiafrøene deres egen vægt 12 gange, og det er jo væske de suger til sig. Det vil de jo i praksis gøre, hvis du blander dem i skyr og lignende. Jeg er af den overbevisning, at hvis du sørger for at drikke 1,5-2 liter vand dagligt, så burde du ingen problemer få med forstoppelse, ikke så længe at du holder det til 1-2 spsk dagligt. De trækker væske til sig på samme måde som fibre, og det er jo indregnet i vores anbefaling til væskeindtag. Udover dette, så lyt til din krop, er du tørstig, så sørg for at drikke rigeligt.
      Kh. AD

  6. […] Frøene suger utrolig meget væske til sig, og grøden opnår en blød men meget anderledes konsistens som man lige skal vænne sig til. I kan læse mere om chiafrø her. […]

  7. Frank Bornakke

    Hej Anne-Ditte
    Ved du hvor meget omega 3 fedtsyrer er der i chiafrø i forhold til fisk eller fiskeoliekapsler? Kan frøene erstatte fiskeoliekapsler?

    • Hej Frank.
      Jeg beklager mit sene svar.
      I chiafrø er der 13 gram omega 3 per 100 gram.
      I laks er der 3 gram omega 3 per 100 gram.
      I dåsemakrel er der 3.1 gram omega 3 per 100 gram
      Fiskeoliekapsler varierer i indhold af omega 3 og 6 alt afhængig af producent og hvor mange kapsler du tager. Men dem jeg tager fra Pikasol indeholder 600 mg per kapsel, og der tager man typisk 3 dagligt, hvilket giver 1800 mg eller 1.8 gram.
      Så der er altså super gode alternativer til at spise sig til omega 3 i stedet for at købe dyre kapsler + at fødevarer giver andre mineraler, vitaminer og antioxidanter end du får i fiskeolie-kapsler.
      Skriv endelig, hvis du gerne vil have uddybet svaret :)
      God dag,
      Kh. Anne-Ditte

  8. Line

    Hej Anne :)
    Skal de ligge i blød eller kan man spise dem som de er?
    – Line

    • Hej Line.
      Jeg beklager mit sene svar.
      Du kan bruge chiafrø som de er til fx topping på morgenmad, men du kan også lægge dem i blød og bruge dem i bagværk eller overnight oats og lignende. Søg evt. “chia” via Sundhedsbandittens søgefunktion :)
      God dag,
      kh. Anne-Ditte

  9. Stine

    Bliver Chiafrø fordøjet i tarmen eller passerer de hele a la majs? Når jeg spiser hele hørfrø kommer de også ud hele.

    • Hej Stine.
      Chiafrø fordøjes i højere grad end majs. Enzymerne vil være i stand til at nedbryde dele af cellevæggene, således at du får de gode omega 3 fedtsyrer ud af frøet. Men fiberdelene er ufordøjede, hvilket fibre altid er :-) De er nemlig gode for selve tyktarmen…
      Kh Anne-Ditte

Skriv et svar til jannie eiskjær Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>