Fødselsdagslagkage med rugbrød

0 Flares 0 Flares ×

Sundhedsbanditten fylder 1 år! Det skal fejres med bloggens første lagkage! Jeg har gennem hele mit liv fået en helt speciel sønderjysk lagkage, nemlig rugbrødslagkage! Og jeg kan kun sige, at min bedstemor laver verdens bedste rugbrødslagkage – eller som den hedder på sønderjysk: Brød-torte! Det er selvfølgelig en bombe af sukker, flødeskum osv. – Men hvor smager det dog fantastisk!!

Jeg har dog prøvet at ernæringsforbedre denne bandit af en kage, primært ved at udelade flødeskum og i stedet lave cremerne af skyr. I min version er der tilsat sukker, men det kan nemt udskiftes med sukrin, der ikke indeholder kalorier. 

Rugbrødet, rugmelet og mandlerne bidrager med kostfibre, vitaminer og mineraler. Samtidig er proteinindholdet højt pga. æg og skyr. Kostfibre og proteiner giver mæthed og bidrager til rigtig mange positive og livsnødvendige processer i kroppen! … og denne kage mætter virkelig! Bær er superfoods, og bidrager dermed med antioxidanter, vitaminer og mineraler! Der er altså tale om nogle sunde ingredienser i denne lagkage!

 

Ingredienser til 1 lagkage

Lagkagebunde:

  • 200 gram rugbrød
  • 100 gram mandler
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 gram rugmel
  • 8 æggeblommer
  • 150 gram sukker (eller fx sukrin)
  • 8 æggehvider

Hindbær-chokoladeskyr:

  • 4 dl skyr
  • 150 gram hindbær
  • 50 gram mørk chokolade
  • Vaniljepulver
  • Flydende sødemiddel

Blåbær-kokosskyr:

  • 4 dl skyr
  • 150 gram blåbær
  • 2 dl kokosmel
  • Vaniljepulver
  • Flydende sødemiddel

Øvrige ingredienser:

  • Sukkerfri solbærmarmelade
  • 50 gram chokolade

 

Fremgangsmåde

Lagkagebunde:

Kom rugbrødet i en foodprocessor (eller lignende) og lad den køre indtil rugbrødet er helt finthakket. Kom herefter mandlerne i og lad den køre kort (mandlerne skal stadig være grofthakkede). Kom rugbrød og mandler i en skål og rør kakaopulver, vaniljepulver, bagepulver og rugmel i. 

Pisk ægblommer og sukker i cirka 5 minutter. Rør rugbrødsblandingen i.

Kom bagepapir i bunden af din springform inden du lukker den. Smør den med smør og drys med kakaopulver (så slipper den nemmere fra formen, når den er bagt).

Pisk æggehviderne stive og rør dem forsigtigt i dejen. 

Fyld dejen i springformen og bag den midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

 

Cremer:

Hindbær-chokoladeskyr: Rør skyr med optøede hindbær, og smag til med vaniljepulver og flydende sødemiddel. Vend til sidst grofthakket chokolade i blandingen.

Blåbær-kokosskyr: Rør skyr med optøede blåbær og smag til med vaniljepulver og flydende sødemiddel. Vend til sidst kokosmel i blandingen.

 

Topping:

Hak chokoladen groft.

 

Samling af lagkagen:

Skær lagkagebunden igennem, så du får to lagkagebunde.

Smør den første bund med sukkerfri solbærmarmelade, og fordel herefter hindbær-chokoladeskyren ovenpå. Læg den anden bund ovenpå, og top den med blåbær-kokosskyren. Pynt til sidst lagkagen med hakket chokolade.

Velbekomme! 

2014-10-16 16.56.33

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

En kommentar til: “Fødselsdagslagkage med rugbrød

  1. […] I dagens anledning har jeg udviklet en opskrift på en sundere lagkage! Den er godkendt af både familie og venner, så prøv den endelig. Du kan finde opskriften lige her. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>