Hjerne-træthed ved fysisk aktivitet

0 Flares 0 Flares ×

2013-08-29 22.53.07-1Det er en udbredt opfattelse, at det er udtømte sukkerdepoter i musklerne, der er skyld i træthed ved lange træningsintervaller. Men et forskerteam ved Københavns Universitet har i marts 2013 fundet frem til, at hjernen også kan fungere som et bremsesystem, der sætter ind og gør kroppen for træt til at fortsætte. Denne tilstand kaldes central træthed.

 

Træthed i hjernen

Central træthed har været et kendt fænomen i 80 år, og beskrives som den træthed, der rammer hjernen og nervesystemet. Igennem videnskabelige forsøg kan man se og måle, at hjernen ikke sender tilstrækkelige signaler ud til musklerne om at holde sig i gang og dette fører til, at kroppen ikke er i stand til at præstere.

 

Serotonin

Det har i lang tid været kendt, at signalstoffet serotonin bliver frigivet, når man er fysisk aktiv og dette stof hjælper med at holde os aktive. Man har tidligere ikke kunnet påvise, hvilken rolle serotonin har ift. at man oplever udmattelse og er nødt til at stoppe. Nu har ny forskning vist, at serotonin faktisk både fungerer som speeder og bremser i forbindelse med fysisk aktivitet. Overflod af serotonin udløser nemlig bremsesystemet i hjernen.

 

Kampen mod doping

Sportsudøvere er yderst interesserede i at undgå træthed i forbindelse med fysisk aktivitet, især i forbindelse med konkurrencer. Dette har ført til massivt dopingforbrug inden for visse sportsgrene. Dét at man nu kender mekanismen bag central træthed, kan vise sig interessant i kampen mod doping. Anti Doping Danmark har givet penge til forskningsgruppens videre forskning, så man kan forsøge af kortlægge, hvilke metoder sportsudøvere kan benytte sig af, for at forhindre central træthed. På den måde kan de fortsætte med at præstere udover det ”naturlige”.

Det bliver spændende at følge med i forskerteamets videre forskning. Jeg vil forsøge, at holde jer opdateret! Og indtil da, kan man jo blot acceptere, at der nu er to grunde til, at stængerne ikke altid vil, som man selv vil på løbeturen.


Kilde 

Cotel, F., Exley, R., Gragg, S.J. & Perrier, J. (2013). Serotonin spillover onto the axon initial segment of motoneurons induces central fatigue by inhibiting action potential initiation. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>