Mindful eating

0 Flares 0 Flares ×

Mindful eating – et umuligt projekt i en presset hverdag.. 

28830_1382540160142_5240995_n… sådan tænker jeg i hvert fald, når jeg kommer træt hjem fra arbejde og fra 16-19 skal finde på noget mad til familien, sludre med min mand, kokkerere, gå med hunden, lave lektier med den største og opdateres med børnehave og skole. Nogle kan få det til at fungere – sidde lige så stille med maden, gå ned i tempo, dufte, lytte, se og ikke mindst smage maden.

Alle sanserne slås til, når der spises mindful  – jeg vil påstå, at det er en kunstart – når der er børn til stede. Det betyder ikke, at det er umuligt. Per Brændgård udøver, efter eget udsagn, kunsten med sine børn, når de spiser sammen. Ikke hele måltidet – trods alt. Nogle få minutter eller ti, hvor det kun er en tyggen og synken, der kan høres. Sansernes fokus flyttes fra snakkende og syngende børn til knasende sprøde salater og duftende velsmagende kvalitetsråvarer. Himlen for madelskere. Det må være måltidets gode spiral. Vi køber de gode råvarer, investerer den tid i madlavningen, den skal tage og vover til sidst tiden i at sænke farten mellem mundfuldene, så smagsløg og hjerne kan nå at registrere alle smagsnuancer.

223694_2165391210929_2581170_nJeg vil vove endnu en påstand – man kan ikke spise mindful uden gode råvarer.  Bare tanken om at skulle tygge en pomfrit eller en burger fra McDonald mange gange vækker en ulyst til at proppe den type mad i munden – og spise den mindful. Det er på den anden side måske også blasfemi mod fastfood – at spise det mindful. De gode råvarer behøver dog ikke udelukkende at være fra den nederste del af madpyramiden. Yndlingschokoladen eller det gode glas rødvin bør nydes mindful. For er det ellers ikke spild af penge? Hvem gider at købe gode råvarer og spilde tid på madlavningen, hvis ingen ved bordet når at smage maden, før den synkes? Det kan man da kalde madspild, penge ud ad vinduet og dårlig madopdragelse…. Jeg må slå håndbremsen i og forsøge at sænke farten ved aftensmadbordet – om det så kræver indførsel af fartbøder fra måltidspolitiet..

Har du et andet perspektiv på mindful eating? Eller praktiserer du mindful eating i din hverdag? Så kontakt endelig Sundhedsbanditten med din vinkel..

mind-full

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Karina Veng

Om: Karina Veng

Karina er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring og udfordrer gerne såvel store som små til ”madmod” og ”sundhedsudforskning”. Til dagligt arbejder hun som madomsorgsvært på Aarhus Sygehus og som oplægsholder og ernæringsfaglig frivillig ved Kræftens Bekæmpelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>