Superfood: Ginseng

0 Flares 0 Flares ×

Historien om Ginseng er gammel – Faktisk var kineserne de første, der opdagede ginseng, og i over 5000 år har de brugt ginseng-roden mod sygdomme. Og ligesom nu, så prøvede de at etablere associationer mellem forskellige fødevarer og deres eventuelle virkninger. Man har således fundet et gammelt skrift, som stammer tilbage fra den kinesiske oldtid, som siger, at ginseng forlænger livet, lysner sindet og øger potensen!

Først i 1300-tallet bragte Marco Polo ginseng med til Europa, og det var munkene, der i første omgang interesserede sig for ginsengs egenskaber. De brugte imidlertid ginseng mod en slags universalmiddel mod sygdomme og træthed, og således ikke i forbindelse med nogle specifikke sygdomme eller tilstande. Dengang tyggede man på roden, hvorimod det i dag er mere udbredt at indtage ginseng som kosttilskud. Ifølge en opgørelse fra en stor kohorte fra USA (NHANES), så er ginseng blandt de 5 mest udbredte ikke-mineral/ikke-vitamin-tilskud blandt amerikanerne.

 

Sundhedsmæssige gevinster i nutiden

Som det udviklende samfund vi nu engang er en del af, så har ginseng selvfølgelig også været under luppen i moderne forskning. Ginseng indeholder over 200 forskellige indholdsstoffer, men på nuværende tidspunkt har forskerne fokuseret mest på to grupper, nemlig ginsenosider og polyacetyler.

Mange gamle kulturer har forsøgt sig med alternative behandlingsmetoder i form af naturmedicin i behandlingen af diabetes. I Asien er det især ginseng, der har været brugt mod diabetes, hvor det aktive komponent formodes at være ginsenosider. Få, ikke-kliniske studier har vist forbedringer af insulinresistensen. Nyere studier, hvor der blev givet ginseng-produkter eller ginsenosider, viste dog ingen forbedringer i hverken glukosehomeostase, betacellefunktion eller insulinsensitivitet. 

Ginseng har også været genstand for omfattende forskning som præstationsfremmende middel blandt sportsudøvere. Dog har en oversigtsartikel samlet den eksisterende evidens på området, og supplement af ginseng som præstationsfremmende middel er endnu ikke bevist.

Der er yderligere forsket en del i, om polyacetyl har en positiv indvirkning på kræft, immunforsvaret, blodtrykket og kolesteroltallet – Dette er der dog ingen beviser for på nuværende tidspunkt.

 

Egne erfaringer med Ginseng

2014-12-01 18.53.10Som skrevet ovenfor, så kan du få ginseng i flere forskellige former, fx roden i frisk eller tørret form, kosttilskud i pilleform, drikkeklare ginseng-shots og har du grønne fingre, så kan du endda dyrke din egen ginseng-rod.

Jeg har modtaget en sending ginseng i efteråret og igen her i foråret (Ja, der er vist nogle, der ved, at jeg er studerende, og til tider kan føler mig energiforladt og ikke mindst mangle timer i døgnet) Da jeg skulle skrive dette indlæg researchede jeg selvfølgelig i diverse databaser på nettet og i mine bøger for at se, hvad kan man egentlig sige om Ginseng, når man har en uddannelse som mig? Jeg havde en ide om, at der ville være forsket i rodens opkvikkende virkning, da det var dét jeg kendte ginseng for på forhånd. Men det var jo ikke ligefrem dét jeg fandt noget på i den videnskabelige litteratur, lige med undtagelse af studiet som præstationsfremmende effekt i forbindelse med fysisk aktivitet.

Jeg har modtaget en god blanding produkter til test, og jeg tænker, at jeg her på bloggen kan videregive mine bedste ginseng erfaringer. Jeg har modtaget tre produkter fra Gerimax: Daglig energi, Energikur og Instant Energy. Alle sammen i pilleform. Yderligere har jeg testet tre produkter fra Drogens Vital: Ginseng Energi Her&Nu shots, Ginseng Energikur både som piller og som shots.

2015-06-04 13.09.41-2

Jeg testede først produkterne fra Gerimax, og tænkte, dét her glæder jeg mig til at teste! Jeg reagerer ikke rigtig på kaffe, og kan snildt drikke kaffe lige inden jeg skal sove. Jeg tænkte egentlig ikke så meget over det, da jeg først havde tilføjet en energikur pille + en daglig energipille til mit sædvanlige repertoire. Det var mandag.. Og torsdag beklagede jeg mig til en studieveninde: ”Ah, jeg kan bare ikke sove for tiden, jeg ligger bare vågen!”. Da jeg sagte det højt gik det op for mig, at jeg det måske var ginseng-produkterne, der havde holdt mig vågen de seneste tre nætter. Så derefter lavede jeg lige en lynevaluering (det er trods alt dejligt at sove om natten), og jeg vurderede, at jeg ikke havde brug for to produkter på én gang. Så jeg fortsatte med den daglige energi-pille, og det lader til, at det var den rigtige dosis for mig, i og med at jeg fik min nattesøvn tilbage igen! Men altså, det virkede jo! Jeg skal med sikkerhed hive energikur-pillerne frem, når specialets afslutning begynder at presse på i september, for der får jeg nok behov for at tage nætterne i brug. Det kan også være, at det bliver nødvendigt at tage Instant Energy-pillerne. Dem har jeg taget, hvis jeg var super træt, og de er seriøst effektive! Det kan godt være, at der er indblandet noget placebo-effekt i disse subjektive betragtninger, og hvad så? Hvis trætheden forsvandt, så er det jo egentlig meget godt, ikk?.

2014-12-01 18.52.10Produkterne fra Drogens Vital fungerer på samme måde. Jeg har vekslet mellem dem og Gerimax, og ikke oplevet forskelle i effekt. Det er selvfølgelig nemt at tilføre endnu en pille til ens vanlige indtag, men jeg kan egentlig super godt lide tankegangen bag at tage det som et lille shot – Det virker for mig mere naturligt. Jeg har taget Ginseng energikuren i begge former, altså som piller og shots, og jeg synes effekten er den samme. Drogens Vital Her&Nu shots har jeg ikke testet, da den har lakridssmag, og jeg elsker lakrids som lakrids-pastiller, men ikke som smag i alt mulig andet. Den kombinerer ellers ginseng med druesukker, så jeg kan forestille mig, at den er effektiv, men ved det ikke. Hvis der er nogle af jer læsere, der har prøvet den, så skriv endelig en kommentar.

 

Summa summarum…

Alt i alt, så har ginseng produkterne bevist deres værd hos mig (og jeg er ellers den skeptiske type, når det kommer til denne slags alternative kosttilskud). Jeg har også delt lidt ud til min familie og veninder, og de har ligeledes oplevet en opkvikkende effekt. Helt sandt og sagligt, så fik min bedste veninde en Instant Energy pille en aften, hvor hun var på vej hjem fra mig, og slet ikke kunne overskue at skulle hjem og pakke hendes lejlighed ned. Flere timer senere (laaaaangt over hendes normale sengetid) fik jeg en snap, hvor hun var i færd med at male hendes fordør! Det siger ikke så lidt, når det sker omkring midnatstid for hende!

Igen, igen, så er der (endnu?) ikke noget, der beviser ginsengs værd ift. forebyggelse og behandling af sygdomme, men jeg har i hvert fald oplevet den opkvikkende effekt på egen krop. Der er jo ingen der siger, at man skal tage ginseng hver dag (det gør jeg bestemt heller ikke), men rammer man ind i perioder, hvor man bare er træt, så kan det være, at man kan afprøve ginseng på egen krop. Skriv endelig, hvad I har haft af erfaringer med ginseng-produkter?

Har du lyst til prøve kræfter med produkterne, så kan du tjekke Gerimax’ og Drogen Vitals hjemmeside.

 

Referencer

Barnes, Bloom & Nahin (2008). Complementary and alternative medicine use among adults and children: United States, 2007. National Health Statistics Report, 2008, Dec 10 (12), p. 1-23.

Reeds et al. (2011). Ginseng and ginsenoside Re do not improve β-cell function or insulin sensitivity in overweight and obese subjects with impaired glucose tolerance or diabetes, 2011, May 34 (5), p. 1071-6

Bahrke, Morgan & Stegner (2009). Is Ginseng an ergogenic aid? International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2009, 19 (3), p. 298 – 322.

 

Produkterne er sponsoreret af Gerimax og Drogens Vital.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>