Superfood: Gojibær

0 Flares 0 Flares ×

Næste superfood i rGOJI-BERRIES-2ækken er: GOJIBÆR! Det er et bær, som ikke var særlig udbredt/kendt i Danmark for bare 10 år siden. Nu forhandles tørrede gojibær nærmest overalt, og er ikke blot forbeholdt helsekostforretninger.

Gojibær kommer fra busken Lycium Barbarum eller på dansk: Bukketorn. Den har endnu ikke været muligt at lokalisere gojibærs oprindelsesland/område, men de findes i subtropiske dele af Nordamerika, Sydamerika, Asien og Australien. De kan endda findes i Danmark! Kina er den største leverandør af gojibær på verdensmarkedet.

Ligesom ingefær, så er kan man finde gojibær beskrevet langt tilbage i historien. Gojibær har været brugt som både fødevare og alternativ medicin i Asien i langt over 2000 år! I Kina er gojibær blevet brugt i forbindelse med at støtte lever og nyrer, beskyttelse af øjnene, fremme immunsystemet, behandle infertilitet blandt mænd og beskyttelse mod aldring.

 

Indholdet…

Gojibær har et højt indhold af vitaminerne A, C, B1, B2, aminosyrer og antioxidanter. Dog skal du være varsom, når du læser næringsdeklarationerne, fordi forhandlere har tendens til at hævde, at gojibærrene indeholder langt mere, end man reelt har forsket i, fx essentielle aminosyrer, flere vitaminer og mineraler end dem beskrevet ovenfor. Da gojibær stadig er en relativt “ny” fødevare på verdensmarkedet, så er der mangel på en sådan dokumentation af indholdet.

 

Det siger forskningen…

Der er foretaget meget lidt forskning i gojibærs helbreds- og sundhedsmæssige effekter i mennesker. De studier, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige, er cellestudier eller studier foretaget i dyr. Denne forskning har hovedsageligt fokuseret på polysakkariderne (komplekse kulhydrater) i gojibær. Man har således ekstraheret specifikke polysakkarider fra gojibær og brugt disse i celle- og dyrestudier. Disse studier har påvist følgende egenskaber: anticancer, antidiabetes, antihypertensive (hypertension = forhøjet blodtryk), antiinfertilitet, antioxidant og immunsystemstimulerende egenskaber.

Som man kan se af nedenstående tabel, så får gojibær kun “C” for den videnskabelige dokumentation på området. C’et betyder, at der er uklar eller modstridende videnskabelig dokumentation inden for forskningsområdet som følge af manglende og veludførte studier på mennesker. Der er altså lang vej igen, før gojibær får et bedre videnskabeligt stempel, men celle- og dyrestudier viser lovende tendenser på nuværende tidspunkt.

Skærmbillede 2014-12-01 kl. 19.42.33Sikkerhed…

Da man på nuværende tidspunkt ikke har lokaliseret gojibærs aktive komponenter, er det ikke muligt at fastsætte en effektiv dosis og ligeledes heller ikke en toksikologisk dosis. Det vil kræve specifikke undersøgelser af gojibærs indhold, og disse er som tidligere nævnt ikke udført endnu. Der er således heller ikke forsket i negative effekter ved indtagelse af gojibær. Der er kun tale om enkeltstående tilfælde, men ikke nogle generelle negative effekter. Dog skal man undgå gojibær, hvis man har oplevet allergiske reaktioner ved indtag af gojibær, og være opmærksom, hvis man har allergi over for pærer, tomater og nødder (krydsallergi).

De gængse/udbredte doser i alternative behandlinger og studier er følgende:

  •  Tørrede bær: 6-15 gram
  •  Juice: 120 ml per dag

 

Afsluttende kommentarer…

2014-05-11 13.15.16

Gojibær fra Superberry

Igen, som i mit tidligere indlæg om ingefær, så repræsenterer gojibær en meget lille del af en befolknings indtag (mange kender endnu ikke gojibær i DK!), og det kan således være meget svært at skaffe tilstrækkeligt med midler til at forske i de påståede/foreslåede positive effekter. Derfor er den nuværende forskning blot foretaget på celler og dyr, for at se, om man kan lokalisere eventuelle mekanismer og fysiske egenskaber.

Men så længe at gojibær ikke er forbundet med negative effekter, så kan du jo snildt spise løs af de lækre, røde bær! Jeg er personligt ret begejstret, og bruger ofte gojibær i min madlavning (især morgenmad)… og så er det jo bare et plus, hvis de også gør noget godt for min krop og sundhed på samme tid.

Hvis du har lyst til at læse mere, så kan du nedenfor finde en reference til et review over al den forskning, der er foretaget i forhold til gojibær på nuværende tidspunkt. Det er med udgangspunkt i denne kilde, at dette indlæg er skrevet. Reviewet er på over 50 sider, og det således muligt at gå ind og “nørde” i fx gojibærs blodtrykssænkende virkning, hvor du kan læse om de forslåede mekanismer, og læse om de udførte celle- og studier.

 

Opskrifter på Sundhedsbanditten..

foto 1-8Generelt bruger jeg ofte gojibær som topping ovenpå overnightoats, grød eller skyr. De smager godt, men de er samtidig også super flotte at pynte maden med! Du kan finde inspiration i disse indlæg, der allerede ligger på bloggen: rugflagegrød og jordbærkoldskål. Jeg synes også, at gojibær er meget velegnede i salater, især om sommeren. Gojibær er også flotte at pynte kager og andet sødt bagværk med.

Du kan købe gojibær i de fleste supermarkeder, butikker som fx Søstrene Grene, Tiger, helsekostforretninger eller over internettet, fx via Superberry.

 

Kilde

Ulbricht, C. et al. (2014). An Evidence-Based Systematic Review of Goji (Lycium spp.) by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of Dietary Supplements, 1-57.

 

 

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

En kommentar til: “Superfood: Gojibær

  1. Avanth

    Goji love! Lækkert indslag! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>