Superfood: Ingefær

0 Flares 0 Flares ×

Må jeg præsentere den første superfood – INGEFÆR!

Lige så længe som der er blevet skrevet historie, lige så længe kan man dokumentere, at mennesker har været afhængige urter og planter til at helbrede diverse sygdomme og uhensigtsmæssige tilstande i kroppen. Gennem de senere årtier er der rent faktisk blevet udført en del forskning i forsøget på at afdække de sundhedsmæssige effekter af mange kulinariske urter og planter. Dette er gjort fordi man gennem epidemiologiske studier har set, at mennesker, der har et højt indtag af funktionelle og bioaktive komponenter, har en lavere risiko for kroniske sygdomme.

Ingefær er en af de mest populære urter, og indgår som en del af gamle, traditionelle behandlingsstrategier fra fx kina og Indien. Ingefær stammer oprindeligt fra syd-øst Asien, men er idag udbredt mange andre steder i verden. Mange bruger ingefær som krydderi, men det er også meget brugt i traditionel, orientalsk naturmedicin.

Ingefær består af mange interessante komponenter, som fx kulhydrat, mineraler og fytokemikalier. Især fytokemikalierne, kemikalier som er naturligt forekommende i planer, bliver anset som en del af forklaringen på de sundhedsfremmende effekter.

 

Antioxidanter

Nogle af fytokemikalierne i ingefær er gode til at “opsamle” frie radikaler. Disse frie radikaler er kemisk, ustabile molekyler fordi de har en uparret elektron. Det betyder at de frie radikaler gerne vil reagere med andre stoffer og dermed ødelægge dem. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt, at have et højt niveau af frie radikaler i kroppen! Dog kan man ikke undgå at have et vist niveau, da kroppen er et biologisk system, som hele tiden i et eller andet omfang producerer frie radikaler. Niveauet af frie radikaler øges med cigaretrøg, forurenet luft og kemiske stråling. Dog øges niveauet også ved stress og fed kost.

En free-radicals-and-antioxidantsøget produktion af frie radikaler resulterer i en tilstand, der kaldes oxidativt stress, hvilket kan føre til DNA ødelæggelse. Oxidativt stress er forbundet med mange kroniske sygdomme. Det eneste kendte middel til at modvirke frie radikaler er antioxidanter. Antioxidanter fungerer på den måde, at de donerer en elektron til den uparrede elektron (se figur), og på den måde sikrer, at den ikke reagerer med andre “gode” molekyler i kroppen. Dermed bliver frie radikaler uskadeligegjorte. Ingefær er en af de bedste kilder til antioxidanter!

I flere rotteforsøg er det vist, at ingefær sænker lipid peroxidation, som er den proces, hvor frie radikaler “stjæler” elektroner fra lipiderne (fedtstoffer) i cellemembranerne, hvilket fører til celle ødelæggelse. Yderligere øger ingefær niveauet af antioxidant enzymer, hvilket er yderst positivt.

 

Kræft

ecc7d1d27275a4b9cb29cf31ea08780dDer er utrolig mange årsager til, at kræftceller udvikles og formeres. Flere studier har ført til en hypotese, som går på, at kræftudvikling kan minimeres gennem en kost, der er rig på bioaktive molekyler. På trods af de potentielle gavnlige effekter af ingefær, så er forskerne ikke enige om, hvilke mekanismer der ligger til grund for denne effekt. Nogle lægger vægt på de antiinflammatoriske effekter, andre på undertrykkelse af tumorvækst gennem: øget aktivitet i gavnlige enzymer, nedsat celledeling af kræftceller og øget celledød blandt kræftceller. Flere studier og reviews viser, at ingefær og dets bioaktive molekyler er effektive i forhold til at kontrollere udviklingen af kræft i tyktarm, æggestokke, lever og hud.

Evidensen angående ingefærs anti-canceSkærmbillede 2014-11-14 kl. 14.04.49r egenskaber er forholdsvis overbevisende. Når der i artiklerne bruges ordet “forholdsvis”, så er det fordi, at langt de fleste studier er udført som cellestudier på laboratorier eller som dyreforsøg. Derfor er der behov for flere studier i mennesker, for at belyse de eksakte mekanismer og deres relevans i forhold til at forebygge og behandle kræft.

 



Immunsystemet

Den kost vi indtager har afgørende betydniloesung_immunsystem_bigng for, hvordan vores immunsystem fungerer. Tankegangen er, at hvis vi indtager en optimal kost, så vil vores immunsystem fungere optimalt, og vi vil derfor være bedre til at bekæmpe ondartede og udefrakommende celler. Flere studier har vist, at kosten har betydning for flere faktorer i immunsystemet. Kronisk og akut inflammation er forårsaget af aktiverede inflammatoriske- og immunceller. Ingefær og dets anti-inflammatoriske potentiale (gennem op- og nedregulering af specifikke enzymer, molekyler mv.) er blevet demonstreret i flere videnskabelige forsøg. Som ved kræftforskningen, så mangler der stadig store kohorteundersøgelser og mere kontrollerede forsøg udført på mennesker.

 

Hjertekarsygdomme

Cardiovascular_DiseasesHjertekarsygdomme er et stort problem i samfundet, og vi ved at kosten og livsstilen har afgørende betydning for udviklingen i antallet af personer, der bliver ramt. Ingefær og dets funktionelle ingredienser spiller flere roller i forbindelse med hjertekar-sundhed.

Et studie fra 2005 viste, at frisk ingefær sænkede blodtrykket, mens et andet studie fra 2006 så at indtag af ingefærekstrakt i rotter førte til øget niveau af antioxidanter i hjertet. Yderligere har et studie vist, at indtag af ingefær forbedrer lipid (fedt) profilen i blodet, nemlig gennem et lavere niveau af triglycerider, kolesterol, LDL og VLDL (alle de skadelige fedtstoffer i blodet). Andre studier finder ikke en ændring af lipid profil ved ingefærtilskud – Det er altså lidt blandede resultater på nuværende tidspunkt.

 



Diabetes

Diabetes o5738476-diabeteesg følgesygdommene dertil er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Nogle studier har vist at ingefær kan være effektiv imod diabetes og følgekomplikationerne. Et studie fra 2000 i rotter viste, at et ingefærekstrakt ikke førte til signifikante ændringer i blodsukker, blodtryk og puls. Dog var effekten bedre i rotter, der havde forstadier til diabetes, i rotter med diabetes og i rotter på en fedtrig diæt. I disse rotter førte ingefær-ekstraktet til et signifikant fald i blodsukker, total kolesterol, LDL, VLDL, triglycerider, og en stigning i det gode kolesterol, HDL.

 

… Et par afsluttende bemærkninger

Gennem de seneste år er det sundhedsmæssige potentiale af ingefær blevet undersøgt i vid udstrækning og ingefær er vurderet til at være et sikkert som urtemedicin med kun få og ubetydelige ulemper.

Ingefær er en af de urter, der er bedst undersøgt og endda med meget lovende resultater, men som ovenstående gennemgang antyder, så mangler der stadig beviser. Nogle gange mangler vi beviser for de påståede mekanismer i kroppen, andre gange mangler vi beviser for, hvordan mennesker reagerer. For kan man sammenligne rotter og mennesker?

Forskning i dyr er som regel kun hypotesedannende. Det betyder, at vi har en eller anden ide om, at “sådan her hænger det sammen”. Så tester man det først på celleniveau i et mikroskop, og så overføres det ofte til studier i mus eller rotter. Fordelen ved mus og rotter er, at de hurtigt bliver voksne (på cirka en måned), så derfor ses konsekvenserne langt hurtigere af en specifik kost/livsstil både på det enkelte dyr, men også i generationerne efter. Dette kan desværre ikke udføres i mennekser af både praktiske og etiske grunde!

Hvis du gerne vil læse videre om emnet, så har jeg indsat en kilde nederst, som har samlet den eksisterende litteratur på området.  

 

Mad med ingefær?

Er2014-09-28 10.14.23-1 du blevet inspireret til at lave mad med ingefær efter denne artikel? Så er ligger der allerede flere opskrifter klar til dig her på Sundhedsbanditten:


Græskarsuppe

Quinoagrød

Gulerodskugler

Rødbedejuice

Friske risruller

Linsesuppe

 

2014-11-17 15.42.41Mennesker har forskellige smagspræferencer for ingefær – det er elsket af mange, men nok også hadet af lige så mange. Jeg synes ofte, at jeg møder folk, der har en alt-eller-intet holdning til ingefær. Jeg tror dog, at man skal vænne sig til ingefær-smagen, hvis man først “udsættes” for den som voksen. Hvis man ser på smagspræference-perspektivet med statistiske briller, så skal man som voksen præsenteres for en fødevare, som man ikke kan lide cirka 15-20 gange før, at man kan spise den/lide den. Har du endnu ikke opnået denne præference eller “liking”, så er det jo perfekt, at man kan få ingefær som tilskud. Jeg har over en længere periode testet forskellige tilskud, og ingefærtilskuddet fra “drogens vital” var et af dem. Jeg har tømt bøtten – og jeg har allerede købt en ny! Det er jo dejligt at vide, at det har en række sundhedsmæssige effekter på min krop og helbred på langt sigt, og hvem ønsker ikke at gøre noget godt for sig selv? Jeg elsker ingefær, men jeg får det ikke hver dag eller hver uge, så jeg tager tilskuddet ud fra “better safe than sorry”-princip.

Kilde

Butt, M.S & Sultan, M.T (2011). Ginger and its Health Claims: Molecular Aspects. Critical reviews in Food science and nutrition.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

6 kommentarer: til “Superfood: Ingefær

  1. Mange gode i formationer du har fundet.
    Ingefær er bare fantastisk!
    Og det er bonus med alle de hode virkninger det har også..
    Jeg er blevet vild med Roschester Ginger som er et ret kraftigt med virkelig lækkert shot af ingefær på flaske så du nemt kan få det hver dag. Jeg sælger det på http://www.naturdrik.dk. Tjek det ud hvis du har lyst!

    • Tak for din kommentar, Lærke.
      Og super ide med ingefærshot på flaske – Det kan læserne få gavn af.
      Send mig en email på ad@sundhedsbanditten.dk, hvis du kunne være interesseret i en test af dit produkt.
      Kh. AD

      • Lærke Steenberg

        Kære Anna-Ditte.
        Fik da aldrig svaret dig! vil meget gerne hvis du vil teste Rochesters ingefærdrik.
        Så vil jeg linke til din blog via http://www.naturdrik.dk
        Hvortil kan jeg sende en flaske til dig?
        :)

        Mvh Lærke

      • Lærke Steenberg

        Kære Anne-Ditte.
        Fik da vist aldrig svaret dig på tråden.
        Jeg vil meget gerne hvis du vil teste Rochesters ingefærdrik for mig.
        Så vil jeg linke til din blog via http://www.naturdrik.dk :)

        Hvortil kan jeg sende en flaske?

        Mvh Lærke Steenberg

        • Hej Lærke.
          Vil du sende en email til mig på ad@sundhedsbanditten?
          Så sender jeg en adresse tilbage.
          Kh. Anne-Ditte

  2. […] som i mit tidligere indlæg om ingefær, så repræsenterer gojibær en meget lille del af en befolknings indtag (mange kender endnu ikke […]

Skriv et svar til Lærke Steenberg Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>