Superfoods

0 Flares 0 Flares ×

Superfoods.. Hvad er det? ViSkærmbillede 2014-11-12 kl. 14.28.25 hører det hele tiden, men hvad er det for nogle fødevarer og hvorfor er de “super”? Ud fra min research på internettet, så er jeg kommet frem til, at “superfoods” mest af alt er en term inden for marketing, som bruges til at beskrive fødevarer, som skulle være gode for ens sundhed. Men faktisk er det fra 2007 blevet forbudt at markedsføre ens produkter som “superfoods” i EU, med mindre det er ledsaget af en specifik, medicinsk claim, der er baseret på troværdig, videnskabelig forskning. Det kræver altså en hel del før, at man kan kalde og markedsføre sine produkter som “superfoods”. Dog bliver “superfoods” flittigt brugt i diverse magasiner og hjemmesider, som især beskæftiger sig med sundhed, kvinder og mad. Jeg er i hvert fald selv faldet over adskillige artikler som omhandler emnet a la dem jeg fandt på google (se ovenfor). Jeg tænker, at I har oplevet det samme?

Forsknifoto 2-9 koping er meget omstændig, og det tager ofte meget lang tid at etablere de sammenhænge, som kan knytte én specifik fødevare til en given sundhedsfremmende effekt. Foruden tidsperspektivet, så koster forskning ufatteligt mange penge! Til det kommer hellere prioriteringen af forskningsmidler. For hvad er egentlig vigtigst? Selvfølgelig får alle forskningsområder inden for ernæring penge, men det kan være nemmere at få sponsorater/midler til bekæmpelse af overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes. Det er store folkesygdomme, som koster rigtig mange penge for samfundet og har store psykiske og fysiske konsekvenser for det enkelte menneske.

Nogle superfoods har været kendt gennem mange, mange år, fx specifikke grøntsager og mejeriprodukter. Men enhver der følger lidt med i sundheds-debatten ved, at der hele tiden dukker nye fødevarer op, som bliver “hypet” i medierne, og pludselig er de helt almindelige og man tror, at de altid har været der, tænk fx på tang, chiafrø, gojibær, skyr, ingefær osv. Jeg kan i hvert fald ikke huske særlig mange af dem fra min barndom, men nu alle disse herlige fødevarer en naturlig del af mit basislager. De smager selvfølgelig virkelig godt, men hvad er det nu lige, at de gør ved kroppen? For grunden til at de er blevet så populære og eksponerede er vel i bund og grund fordi, at producenter og nogle sundhedspersoner påstår, at indtag af disse fødevarer er forbundet med sundhedsmæssige fordele. 

Vescience-changed-food-1l vidende at der mangler meget forskning på området, så har jeg valgt at sætte fokus på de såkaldte superfoods de kommende måneder. Jeg kan selvfølgelig ikke skaffe forskning, der kan be- eller afkræfte de påståede sundhedsmæssige effekter ved fødevarerne! Derimod vil jeg give et indblik i baggrunden og bevæggrundene for, hvorfor at man tror/påstår, at netop disse fødevarer er særligt gode for ens sundhed. Selvfølgelig vil jeg også præsentere den forskning, der er gennemført på nuværende tidspunkt.

Det er dog vigtigt at huske på, at man ikke udelukkende kan leve af spise “superfoods”. Man kan heller ikke leve af fastfood, tomme kalorier og sodavand og blot “pimpe” kosten med “superfoods”. De skal indtages som en del af en sund og varieret kost, der lever op til anbefalingerne!

Indtil videre kan jeg løfte sløret for følgende fødevarer, som vil komme under luppen her på Sundhedbanditten:

  • Go2014-07-30 12.31.09jibær
  • Tang
  • Hampfrø
  • Ginseng
  • Kaffe
  • Mørk chokolade
  • Naturligt sovemedicin
  • Ingefær
  • Chili
  • Hvidløg
  • Krydderier som fx basilikum og oregano

foto 1-8 kopiJeg håber, at I har lyst til at læse med? Jeg synes nemlig selv, at det er super spændende at vide “hvorfor”, i stedet for blot at få at vide “spis dét, dét og dét – så bliver du sund”!. Jeg tror nemlig på, at læring og viden gør mennesker mere motiverede, især når man skal få voksne mennesker til at ændre vaner. Sig endelig til, hvis du har forslag til andre fødevare, som jeg også skal kigge på.. 

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

2 kommentarer: til “Superfoods

  1. Kirsten Bjørnkjær

    WoW lyder spændende – glæder mig til at læse mere

    • Tak for din feedback søde Kirsten.. Jeg er glad for at du følger med :) Kram AD

Skriv et svar til Kirsten Bjørnkjær Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>