Test: Pandelamper

0 Flares 0 Flares ×

Jeg har længe irriteret mig over, at jeg ikke kunne se tilstrækkeligt, når jeg løb ture om aftenen og tidligt om morgenen. Når jeg løber udenfor i København, så løber jeg altid de samme tre steder: Frederiksberg Have, Søndermarken og rundt om Søerne. På den måde undgår jeg en masse trafik og lyskryds, og man oplever samtidig smuk natur inde midt i København. MEN på trods af belysning, så er det bare ikke altid nok. Måske er det mig, der er ved at være lidt “gammel”, men jeg er s.. lidt bange for at falde, når jeg ikke kan se, hvor jeg sætter mine fødder. Det hænger nok også lidt sammen med, at jeg både har to dårlige ankler og et dårligt knæ (jeg forsvarer lige mig selv lidt).

2015-02-11 23.41.10

Bo og mig med alle pandelamperne!

Ligeledes har jeg ofte haft “lys-problemer”, når jeg løber hjemme hos mine forældre i Sønderjylland. Der er bare ikke særlig mange lygtepæle, og nogle steder er der ingen overhovedet, og det bliver altså bare en smule trivielt at løbe den samme rundt 5 gange for at nå 10 kilometer.

Derfor kontaktede jeg i løbet af vinteren GrejFreak, som virkelig er specialister i netop grej til udendørsaktiviteter. Igennem dem har jeg fået mulighed for at teste 9 forskellige pandelamper, og dermed videregive min viden og erfaring til jer her på bloggen. Som med alt andet sportsudstyr er det nemlig lidt en jungle synes jeg personligt. For hvad skal man vælge? Skal man gå efter den billigste, eller kan det betale sig at få lidt mere funktionalitet/design osv. ved at give lidt ekstra?

Ved at teste 9 pandelamper vurderer jeg, at jeg har fået et forholdsvis godt overblik over de forskellige faktorer, der gør sig gældende for pandelampe-valg, og samtidig er det lidt nemmere at forholde mig objektiv til lamperne. Min gode ven fra min ejerforening, Bo, har hjulpet mig med at teste løbelamperne, og han har været en super sparringspartner, da jeg skulle danne mig det forkromede overblik efter den praktiske test af pandelamperne.

 

Testens kriterier…

Sted: Søndermarken i København.2015-02-07 13.29.16-2

Pandelamper: 

Vurderingskriterier:

  • Pris
  • Vægt
  • Design
  • Pandebåndsbredde
  • Batteri
  • Vandmodstand
  • Forskellige lysfunktioner (blinkfunktion, rødt lys, styrke)
  • Brugervenlighed

Med alle disse parametre in mente har vi givet pandelamperne en samlet vurdering og kåret en “Bedst i test” og “Bedst til prisen”. 

Vi har uddelt æbler på en skala fra 1 til 4, hvor 1 er et udtryk for den laveste score, og 4 er den bedste score.

For overskuelighedens skyld har jeg samlet ALLE oplysinger i én tabel:

Skærmbillede 2015-07-28 kl. 11.28.09

 

I stedet for at beskrive hver lampe for sig, vil jeg hellere dele min erfaringer omkring de enkelte parametre, som Bo og jeg har fundet relevante igennem pandelampe-testen.

Vægt og batteriplacerinIMG_1191g: Vægten er meget forskellig, hvor den letteste er Led Lenser Neo med blot 54 gram, hvorimod Silva Trailrunner 2 vejer 2,5 gang så meget. Størstedelen af lamperne vejer omkring 80-90 gram. Vægten af pandelamperne har ikke den store betydning på kortere løbeture, men ved længere ture på over 10 kilometer, kan man risikere at mærke vægten. Det gælder dog kun på pandelamper, hvor batteriet er placeret foran, altså som en del af selve pandelampen. Det er som om, at det giver en bedre vægtfordeling, når batterierne er placeret bag på hovedet. Bo testede dog Led Lenser SEO5 på vej hjem fra arbejdet i Birkerød – En tur på 24 kilometer, som pandelampen klarede til perfektion! 

Batterier: Alle pandelamper pånær én brugte AAA batterier. Dog varierer batterilevetiden (ifølge producenterne) betragteligt. Led Lenser SEO5  har et super løbelys, men har også en forholdsvis kort batterilevetid ved den maksimale lysstyrke. Vil du havde den bedste batterilevetid, så skal du vælge en pandelampe fra Princeton. Det er super smart, at Silva Trailrunner 2 har USB opladning, så skal man ikke tænke på batteriskift, men “blot”  sørge for at oplade pandelampen.

2015-02-20 18.42.23Design: Denne parameter er nok den mest subjektive, men vi fik hjælp af Bo’s kone, Christina og deres datter, Cecilie, så vi er 4 personer, der er blevet enige! Led Lenser NEO er super enkel, let og henvender sig til kvindelige løbere. Silva Trailrunner 2 udstråler funktionalitet, power og henvender sig mere til mandlige løbere, der gerne vil have udstyr. Led Lenser SEO5 og Silva Jogger er for klodsede at kigge på efter vores mening. De lamper der har fået 2 æbler ligner helt traditionelle, almindelige pandelamper, hvor dem med 3 æbler er lidt mere “seje”. Det er dog meget subjektivt, og det er nemt at klikke ind på Grejfreaks hjemmeside, for at finde din egen “design-favorit”. En del af lamperne fås i mange forskellige farvemuligheder- og kombinationer. 

Pandebåndsbredde: Jeg er ikke i tvivl om, at jeg klart synes bedst om de pandelamper, der har brede bånd. Jeg synes, at de sidder bedst fast på hovedet, og holder pandelampen stabil. Som den eneste lampe har top-pandelampen fra Silva et silikonebånd, så båndet sætter endnu bedre fast på hovedet.

Blink funktion: Det er lidt en smagssag, om man gerne vil have denne funktion. Jeg tænker, at jeg vil bruge den, hvis jeg løber inde i byen, hvor der er lys, men jeg gerne vil blive set af cyklister og bilister. Dog kan man alternativt vælge at tænde pandelampen på lav lysstyrke, med det formål at blive set i trafikken.

Rødt lys funktion: Super smart funktion, så man kan ses bagfra. Det er blot én lampe, som både har lys foran og rødt lys bagved. De øvrige lamper med rødt lys, har det i selve pandelampen, så man skal således vælge mellem rødt eller hvidt lys.

2015-02-09 20.43.07Lysstyrke: Jeg har i skemaet angivet, hvor mange lumen de respektive pandelamper har. Det skal dog siges, at det er meget forskelligt, hvordan de lyser, altså om de fx lyser bredt eller smalt osv. Derfor har Bo og jeg har givet dem æbler efter, hvordan vi synes at de lyser i et mørkt uoplyst område under løbetræning. Her de to klart bedste: Led Lenser SEO5 og Silva Trailrunner 2. De har styrke og fokus på samme tid. Testens dårligste lyser simpelthen ikke tilstrækkeligt til at de kan bruges til løbeture i mørke områder. De er dog stadig ideelle til fx arbejdsopgaver, gåture på steder med lidt belysning osv.

Vandmodstand: Jeg har ikke testet pandelamperne i regnvejr, men har angivet deres IPX score, der er et udtryk for deres modstandsdygtighed mod vand. IPX0 betyder ingen beskyttelse mod vand og IPX7 er udtryk for vandtæthed ned til 1 meter. Se de øvrige IPX kategorier i tabellen nedenfor.

Brugervenlighed: Langt de fleste pandelamper er SUPER lette at bruge: Batterierne er hurtige at skifte og det er overskueligt med hensyn til de forskellige lysfunktioner. To af lamperne fra Princeton og den ene fra Silva, der scorer lavest, falder på at det er mere besværligt at få batterierne ud ved skift. Yderligere har vi vurderet, hvordan pandelamperne betjenes med handsker på! – Det klarede samtlige lamper til UG!

 

10833782_10204455894452144_1523143293_nSumma summarum bliver testens vinder: TRAILRUNNER 2 fra Silva. Designet er flot og den lyser super godt. Jeg er vild med, at pandebåndet er bredt og batteriet sidder bagved, hvilket gør at pandelampen sidder super godt på hovedet. Denne pandelampe er dog også testens dyreste til 799 kr. På en meget tæt andenplads ligger Led Lenser SEO5 til 479 kr, hvor du endda får zoom funktion, så du kan vælge hvor meget lyset skal breddes ud eller zoomes ind – Virkelig smart funktion!

 

10968035_10204455895092160_1633009399_n

Bedst til prisen er uden tvivl PRINCETON BYTE… Og den er endda også testens billigste til blot 239 kr! Så er du til en funktionel, flot pandelampe, der giver masser lys i mørket, så skal du helt sikkert vælge denne pandelampe. Den gav virkelig de dyre lamper kamp til stregen! Både Bo og jeg var super imponerede over denne pandelampe!

 

 

Har du fået lyst til at købe en pandelygte?

Så smut ind forbi GrejFreaks hjemmeside – De har et sortiment af pandelamper, der er LANGT bredere end det I ser i denne test. Jeg har selvfølgelig holdt pandelamperne op imod hinanden, og fundet frem til de modeller, der lyser allerbedst. Således er mange af modellerne godkendte pandelamper, selvom de ikke nødvendigvis er kåret som “Bedst i test” og “Bedst til prisen”.

2015-02-20 18.41.57-1

Mig med testens vinder – Silva Trailrunner 2!

 

 

Pandelamperne er udlånt af Grejfreak.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

En kommentar til: “Test: Pandelamper

  1. […] år lavede jeg en stor pandelampetest i samarbejde med Grejfreak. Du kan finde testen her. Grejfreak har været så søde, at udlove min “Bedst-til-prisen”-pandelampe i en konkurrence. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>