Test: Proteinbarer/måltidserstatningsbarer

0 Flares 0 Flares ×

I forlængelse af Pias indlæg “Proteiner i et styrketræningsperspektiv”, kommer nu den længe ventede proteinbar-anmeldelse (undskyld ventetiden).

Jeg synes, at proteinbar-markedet kan være lidt af en jungle at bevæge sig ud i.. Fx. Er de nu også gode? Er de prisen værd? Hvad indeholder de egentlig? 

Testen omfatter proteinbarer/måltidserstatningsbarer fra Nutramino, Nutrilett, Allevo, Quest Nutrition og Nupo. Det er jo selvfølgelig en subjektiv vurdering, men jeg håber dog, at testen kan fungere som en “mini-guide” alligevel!

Overordnet set er jeg faktisk meget begejstret for langt de fleste af produkterne, da jeg virkelig synes, at smagen er rigtig god, og de har forsøgt, at få struktur ind i produkterne. 

2014-02-08 11.16.25

Nutramino

Nutraminos varianter ligger ikke skjul på, at de virkelig ER proteinbarer. De er stort set til stede i alle fitnesscentre og meget populære i forbindelse med træning. Jeg har nok fundet min absolut favorit i deres Crispy vanilla &  caramel variant! Den smager ligesom en Lionbar, men indeholder 20 gram protein, karamel og knasende, puffede sojabønner. Man er en smule i himlen, når man spiser denne! Den indeholder 266 kalorier, og dog også 15 gram sukker per styk. Hvis du er vild med Lion bar, så skal du helt sikkert forkæle dig selv med dens protein-efterligning. Nutramino har deres XL barer, som indeholder cirka 30 gram protein og tæt på 400 kalorier (og næsten 30 gram sukker!). Jeg er dog ikke vild med strukturen i disse, dis du er vild med Lion bar, så skal du helt sikkert forkæle dig selv med dens protein-efterligning. Tjek Nutraminos barer ud her, der er mange flere varianter! Følg dem også på instagram under @nutramino.  

 

2014-02-08 11.14.00

Allevo

Allevo kalder ikke deres barer for proteinbarer, men i stedet for måltidserstatningsbarer. Deres barer ligger med et proteinindhold på cirka 14-15 gram, så ligger i den lave ende i denne test (men dog stadig et højt indhold sammenlignet med proteinbehovet). Alle barerne ligger på cirka 210 kalorier. Jeg er kæmpe fan af deres nye variant med chokolade, havsalt og mandler. Den smager fantastisk og er super knasende (jeg har allerede spist min andel af denne bar). Jeg er også meget begejstret for varianten med mørk chokolade. Hvis du er til lys chokolade, så er den en en nøjagtig kopi af den mørke variant og dermed en sikker vinder. Jeg er en smule ambivalent over for blåbærsvarianten, da jeg synes, at smagen er en smule kunstig, men den er super, hvis man gerne vil væk fra chokoladesmag – den er nemlig overtrukket med hvid yoghurtovertræk (se min kommentar nederst i indlægget angående bær)! Allevo barerne har et sukkerindhold på 15 gram per bar. Allevo er en del af dagligvarehandlen og de kan ofte findes på tilbud. Tjek deres hjemmeside ud her og følg dem på instagram under @allevodanmark. 

 

2014-02-08 11.15.04

Nupo

Nupo barer klassificerer ligesom Allevo deres barer som “måltidserstatningsbarer”. De kan spises som en del af et vægttabsforløb, hvor man skal ned i kalorieindtag, men jeg synes også, at de kan bruges en sund snack på farten eller inden/efter træning. De har stadig et højt på proteinindhold på 17-22 gram og indholder alle lige omkring 200-220 kalorier. Samtidig lever de op til anbefalinger omkring vitaminer og mineraler. Jeg synes, at disse produkter er super lækre! Hvis du har en rigtig sød tand, så er karamel-varianten med sikkerhed noget for dig. Mint-varianten er som at spise after eight med god samvittighed. Jeg har indtil nu kun set en lakrids-variant fra Nupo, så hvis du er vild med lakrids, skal du helt sikkert sætte tænderne i denne. Chokolatecrunch og den almindelige mørke chokolade er sikre vindere! Jeg bryder mig ikke om jordbær/blåbærvarianten, da jeg synes, at den bliver for syntetisk i smagen (se min kommentar nederst i indlægget angående bær). Nupo barerne ligger i den lave ende mht. sukkerindhold, når de bliver sammenlignet med førnævnte proteinbarer. Alle barer indholder under 8 gram tilsat sukker. Alt i alt er jeg meget tilfreds med Nupo. Disse er ofte på tilbud i dagligvare butikker – så hold øje med det. Tjek deres hjemmeside ud her for flere varianter og produkter og følg dem på instagram under @nupo.. 

 

2014-02-08 11.15.49

Nutrillet

Her er der også tale om måltidserstatningsbarer (ligesom Allevo og Nupo). De kan derfor erstatte hele måltider, hvor man samtidig er sikker på at få opfyldt ens behov for både protein, fedt og kulhydrat samt vitaminer og mineraler. Disse barer ligger ligesom Allevo med et proteininhold i “den lave ende”. Min favorit er klar Chokolate chip cookie varianten. Den smager så godt, at man ikke kan tro, at det er en sund måltidserstatning – den går lige i den søde tand (måske fordi den indeholder 18 gram sukker)! Crunch-varianten er en lille smule tør efter min mening. Disse to barer ligger med proteinindhold på 14-15 gram per bar, så ligeledes i den lave ende i denne test. Deres cappucchinobar er en del af deres nye serie, hvor der sødes med stevia og fokus på højt proteinindhold. Denne bar indeholder 24 gram protein! Kalorieindhold ligger på 210-230 per bar. Nutrilett er med på moden, og kommer med sikkerhed med flere nye produkter i samme genre som kaffe-baren. Tjek deres hjemmeside ud her for et komplet overblik over deres barer og følg dem på instagram under @nutrilett.

 

2014-02-08 11.17.17

Questbarer

Enhver der følger mig på instagram (@adtermannsen) ved, at jeg har en forkærlighed for questbars! De er særlige, da de indeholder forholdsvis få ingredienser sammenlignet med andre proteinbarer. Kulhydrat-indholdet er meget lavt og proteinindholdet er højt. Gennemsnitligt indeholder en bar 20 gram protein og blot 190 kalorier! De er sødet med sødemidler i stedet for tilsat sukker, hvilket nedsætter kaloriemængden. Jeg testede de 12 varianter på billedet + den nyeste variant “Cookies N’ Cream”. Jeg er en sucker for chokolade og derfor er favoritterne for mit vedkommende: Double chocolate chunk, Chocolate chip cookiedough, Chocolate brownie og den nye Cookies n’ cream. Alle disse kan kommes 20-30 sekunder i mikroovnen – Det er SÅ lækkert, og jeg har virkelig spist mange på den måde! Hvis man er mere til frugtsmag, så er Banana nut muffin, Apple pie, Strawberry cheesecake, White chocolate raspberry, Lemon cream pie, Mixed berry bliss gode bud på tilfredsstillelse af den søde tand! Jeg synes klart bedst om de første tre (se min kommentar nederst i indlægget angående bær)! Hvis du er til mandler, så kan jeg bestemt anbefale Vanilla almond crunch med hele, knasende mandler. Er du mere til peanutbutter, så prøv Chocolate peanutbutter. Jeg lavede kanelsnegle af Cinnamon roll. Jeg rullede baren ud til 20×10 cm og smurte den med en masse af kanel, smør, sukrin (eller almindeligt sukker). Derefter rullede jeg den sammen og skar skiver af cirka 1,5 cm. De blev bagt i ovnen i 5-7 minutter ved 200 grader. MUMS! Jeg kommer med sikkerhed til at afgive mange flere ordrer hos Energilageret, som er eneforhandlere af Questbars i Danmark. Tjek hjemmesiden ud på her! Du kan også følge Energilageret på instagram under @energilageretdk eller Quest Nutrition under @questnutrition

… en lille opdatering siden indlægget blev skrevet: Du kan nu også købe questbars på www.gymnordic.com og www.bodystore.dk

foto-3 kopi

Den nye questbar variant til venstre og questbar kanelsnegle til højre

Generelt om proteinbarer/måltidserstatningsbarer…

Jeg er virkelig begejstret for en stor del af barerne, især dem der har struktur og konsistens. Jeg bruger dem ofte i forbindelse med eftermiddags-træning. Jeg synes nemlig, at de er perfekte at have med på farten, så jeg lige kan få lidt energi og proteiner inden eftermiddagstræning (hvor jeg ofte har været afsted på studiet fra morgenstuden). De er nemme at have med og smager jo super lækker (når man lige har fundet en favorit(ter). Jeg synes dog, at prisen for proteinbarer er forholdsvis høj, hvis man ikke kan finde dem på tilbud. Så hold øje med tilbudsaviserne – der er altid  tilbud i et eller andet supermarked.

Jeg vil lige knytte en kommentar til det med “bær-smagen”. Når jeg har skrevet, at bær-varianterne ikke altid er faldet i min smag, så er det nok mere en subjektiv smagssag for mig. Jeg synes hurtigt, at det bliver syntetisk, selvom jeg kender mange andre, der synes, at de er fantastiske. Så afskriv dem ikke på forhånd! Men prøv dig frem..

1205bog47317Dog er jeg nødt til at kommentere på sukkerindholdet i barerne! Det ligger forholdsvis højt i nogle af barerne, og med de Nordiske Næringsstofanbefalinger om et maks på 10 E% fra tilsat sukker, så skal man ikke spise den ene sukkerholdige bar efter den anden… Så når man i hvert fald hurtigt et højt indtag af tilsat sukker.

Min pointe er nok egentlig, at man skal være opmærksom på at barerne, der er sødet med almindeligt sukker, har et  forholdsvis højt niveau af dette. Samtidig indeholder en bar i gennemsnit 200 kalorier, hvilket er meget, hvis man holder det op mod en gennemsnitlig kvindes daglige energibehov på 2000 kalorier. Man kan således ikke snuppe en bar adskillige gange om dagen, hvis man samtidig holder fast i et almindeligt indtag af morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider. Da vil energiindtaget nemt komme til at overstige energiforbruget.

mars-barDet skal dog siges, at disse produkter, netop pga. det høje proteinindhold mætter meget og længe! Jeg vil dog anbefale, at man spiser “almindelig mad” hvis det er muligt, og så supplerer med proteinbarer/måltidserstatningsbarer, når man skal have et nemt måltid på farten eller hvis man har lyst til at forkæle sig selv med en sød-sund-snack. Det vil altid være bedre end en helt almindelig chokoladebar! Til sammenligning indeholder en mars-bar på 50 gram (cirka samme størrelse som barerne i denne test (typisk 60 gram)) blot 1,5 gram protein og hele 31 gram tilsat sukker. Fedtandelen er højere, hvilket øger energiindholdet til 250 kalorier per marsbar til trods for en lavere produktvægt (-10 gram). På baggrund af denne sammenligning synes jeg, at proteinbarerne/måltidserstatningsbarerne er et godt alternativ til traditionelle chokoladebarer.

Jeg håber, at denne gennemgang har givet klarhed over hvilke aspekter, der er værd at kigge efter, når man skal vælge en bar, fx. indholdet af tilsat sukker, proteinmængde (især ift. træning), kalorieindhold (især når man er på kur/diæt, hvor man skal være i energiunderskud). Det nemmeste er at prøve sig frem fx. bliver man tilpas og tilstrækkeligt mæt ift. den energimængde, man indtager? Og føler man sig også mættet sensorisk? Jeg tror, at jeg ville hungre efter mad/kalorier/duften af mad osv., hvis jeg blot måtte spise 5 måltidserstatningsbarer om dagen. Det er som om, at dét der er forbudt altid er mere spændende og tilfredsstillende.

 

Hjemmelavede proteinbarer..

2014-02-09 14.53.17Jeg har været igang med at eksperimentere med helt naturlige, hjemmelavede proteinbarer uden tilsat proteinpulver. Find opskriften her.

Hjemmelavede proteinbarer er billigere end købe-barerne og er en effektiv måde at få ekstra protein ind i ens kost. De hjemmelavede barer kan være mindst lige så gode som de færdiglavede. Du ved præcis, hvad baren indeholder og den er ikke fyldt med E-numre, du ikke ved, hvad er. 

De hjemmelavede proteinbarer kan nemt bruges både som ekstra protein i forbindelse med træning, men kan også fungere som et sundt mellemmåltid/snack på farten..

 

Proteinbarerne og måltidsbarerne er sponsoreret fra de respektive producenter.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

12 kommentarer: til “Test: Proteinbarer/måltidserstatningsbarer

 1. Hanne

  Så godt gået Anne Ditte jeg blev så meget oplyst og det var let at læse – i det hele taget er jeg jo – og har altid været begejstret for dig – du fortjener det bedste ❤️

  • Hej Hanne!
   Det er super dejligt, at du synes om indlægget – Sådan et kan jo komme til at være for subjektivt… Men det er jo lidt svært at komme uden op.
   Og tusind tak for de søde ord – kig endelig forbi til en kop kaffe, hvis du rammer hovedstaden :) Jeg tror ikke, at jeg bor særlig langt fra Ruben :)
   Knus AD

 2. Gitte Thyssen

  Godt indlæg :) Gymnordic er dog også forhandler af Quest :)

  • Ja der sker hurtigt noget :) De er blevet udbredt i handlen siden jeg startede med at skrive på indlægget :)
   Jeg retter det med det samme :)
   Ha’ en god dag Gitte
   Mvh. Anne-Ditte

   • Louise

    Hej Anne-Ditte. Quest Bars kan også købes fra FitGain (www.FitGain.dk) for lige at opdatere

    • Hej Louise.
     Tusind tak for info – jeg har godt set, at Questbars kan købes flere steder nu :) Jeg skal nok sørge for at opdatere indlægget :)
     Kærlig hilsen Anne-Ditte

 3. […] Essentielle aminosyrer: Der er i denne opskrift taget højde for, at man får den optimale kombination af aminosyrer, således, at man ikke mangler en af dem.. Det betyder, at hver af ingredienser bidrager med hver deres portion af specifikke aminosyrer. Læs mere om aminosyrer i Pias indlæg her. Hvis du er interesseret i at læse mere om købe-proteinbarer, så læs min test her.  […]

 4. Tak for dit meget oplysende indlæg om proteinbarer.
  Jeg har selv fundet mine favoritter blandt Nupo-barerne, når det skal gå stærkt og jeg ikke har tid til at at lave rigtig mad.

  Jeg fandt for nylig en deal på nettet på proteinbarer fra Rawsnacks. Jeg bestilte en blandet kasse med 3 stk af hver for at prøve om der var nogen jeg bedre kunne li end andre. Jeg er SÅ imponeret! Jeg har som du ikke brudt mig specielt om barer med frugtsmag… Men de her er virkelig lækre og de mætter og lægger en god bund og har flere kostfibre pr 100 g end Nupo.

  http://rawsnacks.dk/produkt-kategori/proteinbar/

  • Hej Heidi.
   Tusind tak for din kommentar.
   Jeg er også meget tilhænger af dem fra Nupo!
   Og tusind tak for linket til rawsnacks! Dem skal jeg bestemt tjekke ud :)
   Mvh. Anne-Ditte

 5. Åh jeg har lige prøvet mine første to quest barer – sikke en overraskelse. Jeg er virkelig ikke imponeret – de er hårde, grynede og har en underlig bismag!

  Er glad for at se at du giver et alternativ i form af at man selv kan lave dem.. :-)

  • Hej Louise.
   Hvilke prøvede du? :)
   Hvis du har flere tilbage, så prøv at give dem 30 sekunder i microovnen :)
   JAH, hjemmedelavede proteinbarer er SÅ lækre! Jeg har lige lavet en ny portion igen, igen :)
   Mvh. Anne-Ditte

 6. […] Energibar/proteinbar: Du skal ikke være i tvivl om, at jeg altid vil prioritere rigtig mad over en energibar/proteinbar. Men nogle gange så er det virkelig bare praktisk, at have en bar med i tasken. Når jeg har lange dage på uni fra kl 9-17 og efterfølgende skal træne, så synes jeg, at barerne er perfekte! Synes du, at det kan være en jungle at finde rundt i, så kan mit indlæg om forskellige typer barer. Det kan måske skabe lidt klarhed over markedet. Du kan læse det her. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>