Triatlon #6 Race-huskeliste

0 Flares 0 Flares ×

For noget tid siden så jeg en top-10-liste over de dyreste sportsgrene i verden.. Men på den liste var triatlon-sporten ikke repræsenteret! – Hvilket er dybt uforståeligt for mig? For det er virkelig en sport der kræver udstyr – Dyrt udstyr

Jeg elsker den her sport, fordi man har tre discipliner at veksle træningen imellem, og kroppen har på den måde bedre mulighed for at restituere mellem træningspassene.. Jeg startede oprindeligt som en løbe-pige, men så skiftede jeg pludselig over til at blive en spinnings-pige.. Nu har jeg ikke siddet på en spinningscykel siden slutningen af februar, men i stedet kørt en masse kilometer på min racer. Jeg har endda til trods for en del begynder-vanskeligheder lært at svømme rigtigt. 

Men lige meget hvad, så kræver denne sport en masse udstyr – og jeg mener virkelig EN MASSE. Jeg har hele tiden forsøgt at holde det lave budget, men der er igen og igen kommet flere ting man er nødt til at investere i. Jeg troede, at jeg var ovre den værste udgift, da jeg havde købt cyklen… Men der er kommet mange udgifter sidenhen, også nogle som jeg ikke havde regnet med, fx gav min gamle spinningssko problemer på det efterfølgende off-bike-run, så jeg var nødt til at investere i nogle nye sko. Jeg troede også, at jeg langt hen af vejen kunne klare mig med mit almindelige sportstøj, men måtte også se i øjnene, at jeg var nødt til at have fat i rigtigt cykeltøj. For har man først prøvet at blive kold på en lang cykeltur, så sørger man for at det ikke sker igen! Oveni, så er der også bare nogle ting, der slides over en sæson, fx løbesko.

Dette indlæg henvender sig primært til personer, der dyrker triatlon, da jeg har prøvet at lave en lille race-guide/huskeliste.. Der er sindssygt mange hjemmesider og butikker, der forhandler tri-udstyr, hvilket til tider kan være lidt af en jungle at bevæge sig rundt i! Jeg har derfor i dette indlæg linket til de sider, hvor jeg har købt mit udstyr, så I nemt kan få et overblik, og også se priserne.

 

 FØR racestart

2015-06-04 18.56.47

 Huskeliste

 • Tridragt - Den har man på indenunder våddragten. Det gør det super nemt at skifte i T1, da du jo i princippet har dit tøj på så snart, at du er ude af våddragten. Det er smag og behag om man er til en todelt dragt eller en heldragt. Jeg har valgt en heldragt, da jeg synes, at de fleste todelte dragter er korte både i shorts og bund, og jeg har virkelig ikke lyst til at gabe hverken på maven eller ryggen. Derfor faldt mit valg på den nye 2015 model fra Fusion! Den har to lommer på lårene og en bag på ryggen. Det er således ret nemt at have gels med.
 • Chipholder - Tidtagningschippen skal sættes fast i en chipholder. Nogle stævner stiller både chip og holder til rådighed, mens du ved andre stævner selv skal sørge for en chipholder.
 • Kompressionstubes - Jeg har valgt, at køre med kompressionstubes, da man kan have disse på indenunder våddragten. Med min tålmodighed tror jeg, at jeg det ville blive umuligt at få kompressionsstrømper på, når jeg har været i vandet. ALT er sværere at få på når det er vådt og det skal gå hurtigt. Dermed skal man blot tænke på strømper i skiftezonen.
 • Sportstop - Ikke så meget spændende at sige om denne! Bare en du har testet 100 % til træning. Jeg er ret begejstret for Kari Traas sportstoppe, men de passer ikke lige ind i sort/rødt/hvid temaet, så denne sæson bliver det den sorte!
 • Pulsur + pulsbælte – Jeg skal helt sikkert have mit ur på til race. Nogle vil helst bare nyde racet uden at tage hensyn til ur, puls, kilometer og tider. Jeg har forinden testet triatlon-funktionen på mit ur, så jeg ved hvordan det fungerer. Jeg kører med Suunto Ambit 3s, hvilket jeg er super tilfreds med.
 • Energigel med koffein – Indtages 15 minutter før start. Du kan læse mere omn ernæring før, under og efter race i mit indlæg her.
 • Solcreme – Hvis vejret bliver godt, så er det super vigtigt at bruge solcreme. Jeg bruger P20 spray fra Riemann med solfaktor 30. Den giver beskyttelse i 10 timer, og holder ved svømning, og så tørrer den super hurtigt. Så er den endda dansk-produceret og fri for parfume, konserveringsmidler og farvestoffer.

 

Svømning

Dette udstyr tager du på umiddelbart inden racestart:

2015-06-04 18.41.36

Huskeliste

 • Babyolie - Smør underarme og skinneben ind i babyolie, så kommer du nemmere (og hurtigere) ud af din våddragt i T1.
 • Vaseline - Smør vaseline i din nakke, dér hvor din våddragt stopper. Så slipper du for at dragten irriterer din hud.
 • 2015-05-20 20.42.53-1Våddragt – Sørg for at få en våddragt, der passer perfekt til netop din krop. Det er virkelig individuelt! Hvis du ved, hvilken du vil have, kan der være penge at spare ved at købe den over nettet. Er du i tvivl om mærke og størrelse kan man i nogle butikker prøve våddragten i en prøveperiode inden køb. Så det er lidt op til dig, mht hvor sikker du er. Jeg er super glad for min model fra Z3R0D.
 • Badehætte – Udleveres som oftest af stævnet. Men skal du selv ud at svømme openwater, så er det vigtigt, at det er en skrigende farve, så windsurfere, kajakroere osv. har nemt ved at få øje på dig.
 • Svømmebriller - Få fat i nogle, der er lavet til openwater svømning, så de er brede og giver et godt udsyn, når du skal orientere dig. Mine er med et mørkt glas, da det kan være meget svært at orientere sig, hvis der er skarp sol.
 • Ørepropper - Jeg svømmede de første par gange uden, og oplevede, at jeg blev meget svimmel, når jeg rejste mig op. Så fik jeg rådet om ørepropper, og siden har jeg ikke haft problemer. Så nu svømmer jeg bestemt ikke længere uden ørepropper.

 

Cykling

I T1 skal du skifte fra svømmedelen til cykeldelen, hvilket er det langsomste skifte, da næsten alt udstyret skal af, for herefter at tage en masse på. Denne disciplin rummer virkelig meget udstyr, men kræver også en del teknisk viden. Man skal ligesom sætte sig ind i hvordan en cykel virker, og hvad gør man, når den ikke virker. Man må ikke få nogen som helst former for hjælp under race, så det er virkelig vigtigt, at man har styr på, hvordan man fikser en punktering. Det er “learning by doing”.

2015-06-04 18.51.25

 

Huskeliste: 

 • Håndklæder - Det er vigtigt at få sand af ens tæer, og få tørret kroppen en smule for at gøre det nemmere at få tøj osv på.
 • Cykel + lappegrej – Rimelig vigtig! Havde jeg masser af penge, så havde jeg en tri-cykel. Det passer bedre til triatlon-races, da alle vinkler er optimeret korrekt til at køre hurtig, mens du ligger i bøjlen. MEN, jeg har bøjler på min racercykel, og det fungerer perfekt for mig. Jeg tror først, at jeg vil overveje en tri-cykel, hvis/når jeg melder mig til den fulde distance. Med på cyklen har jeg to slanger, 3 CO2 patroner, CO2 pumpe, og to dækjern. Er jeg mere uheldig end en punktering, så er det virkelig ærgerligt!
 • Cykelhjelm – Den SKAL på og spændes som det allerførste. Man må simpelthen ikke begynde at røre sin cykel inden! Jeg troede, at jeg kunne klare mig med min gamle cykelhjelm, men når man pludselig er inde i sporten, så gik den ikke mere – Jeg var nødt til at have en flottere og lettere hjem.
 • Cykelsko og strømper - Som jeg skrev tidligere, så var jeg nødt til at skifte mine cykelsko. Det viser vigtigheden af, at man også tester skiftene, så man finder ud af hvad der fungerer, og hvad der skal korrigeres. Jeg kører med strømper, andre gør ikke. Jeg har tid nok til liiiige at få strømper på!
 • 2015-06-03 21.08.08-1Cykelhandsker – Det er bare rart, at beskytte hænderne en smule, når man sidder på en cykel i flere timer. Det er nok mindre vigtigt, når man ligger i bøjlen. Men jeg har bare vænnet mig til at have dem på. De er også praktiske, hvis man skulle være så uheldig at styrte. Jeg har købt dem i en cykelbutik, så jeg har desværre ikke link, men de er fra Bontrager, og har kostet 200 kr.
 • Cykelbriller – Det er rart beskytte øjnene mod sol, vind, dyr, regn osv. Mine er super gamle, og egentlig bare nogle almindelige sportsbriller. Man kan få alle mulige briller, der er perfekte at cykle med, men her sparer jeg indtil videre! Mine er fra Oakley, og har indtil videre holdt siden 2007!
 • Ekstra tøj – Det er ikke rart at fryse på cyklen, så jeg tager helt sikkert ekstra tøj på, når jeg skal ud på cykeldelen. Jeg har planer om at tage min vest på. Den er vindtæt, hvilket jeg synes er super smart, når man cykler og det (forhåbentlig) går lidt hurtigt. Yderligere justerer jeg ift. om det er nødvendigt at tage ekstra ben eller arme på. Det er en lynhurtig måde, at få langt tøj på og af. Det gør det virkelig nemt at justere ens tøjmængde, og det fylder intet i lommerne. Valg af vest, arme og ben tager jeg stilling til dagen inden race.
 • Cool wings – Bliver det super varmt med masser af solskin, så tager jeg cool wings på, som yder en god UV beskyttelse.
 • Bælte med nummer - Nummerbælte skal som oftest bæres bagved på cykeldelen og foran på løbedelen. Jeg har et racebælte, hvor der er også er plads til gels.
 • Energi og vand – Med på cyklen har jeg selvfølgelig dunke med energidrik. Der er som oftest gode muligheder for at få både frugt, barer, gels, energidrik og vand, men er man mest tryg ved at have sit eget med, så er det også tilladt. Det står altid i stævneinformationen, hvilke mærker og hvad der er til rådighed. Vil du læse mere om energistrategi, så læs med her. 

 

Løb

2015-06-04 21.40.52Det hurtigste skifte, da du i bund og grund bare skal af med alt cykelgrejet og på med løbeskoene.

 • Løbesko – Husk at have løbesko, der er er løbet til inden race, så du ikke pludselig får ubehagelige overraskelser i form af vabler eller andre irritationer. Jeg burde være bedre til at teste lige præcis løbesko, men det er som om, at jeg altid køber nye løbesko i sidste sekund. Lad mig sige det sådan, der er plads til forbedring på netop dette punkt!
 • Løbecap – Jeg løber ofte med cap, da jeg virkelig synes at det behageligt. Det skygger for solen og jeg behøves ikke nødvendigvis løbe med solbriller.
 • Energi – Ligesom på cykeldelen.

Og så er der bare tilbage at sige: GIV DEN GAS OG NYD DET!!

Et lille tip.. Hvis I har fulgt nogle af mine links, så kan I se, at jeg har købt en stor del af mit udstyr hos Mimoto. Har du spørgsmål vedrørende beklædning og udstyr til triatlon, så kan du altid kontakte Mimoto på email (info@mimoto.dk). Jeg har virkelig fået gode råd og vejledning ift. køb at mit udstyr, og deres hjemmeside er super nem og overskuelig at agere rundt på! Og så giver de 15 % som medlem!!

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>