Triatlon #7 Raceberetning 1/2 ironman

0 Flares 0 Flares ×

“A dream written down with a date becomes a goal.

A goal broken down into steps becomes a plan.

A plan backed by action makes your dreams come true”

2015-06-13 12.45.07-2Dét citat beskriver spot-on mit første år som triatlet! Alle der følger med her på bloggen ved, at jeg har gennem det seneste år har brugt en masse tid, energi og penge på mit projekt Halv Ironman!

Tilbage i september 2014 meldte jeg mig ind i /tri club denmark og nogenlunde samtidigt købte jeg et startnummer til Deloitte Øresunds halve ironman. Uden cykel. Uden at kunne svømme. Men med et par rutinerede løbeben!

Hundredvis af træningstimer kulminerede i søndags til Deloitte Øresund Triathlon 2015, her kommer min raceberetning:

Da vækkeuret ringer kl. 04.00 har jeg allerede ligget vågen en time. Jeg er spændt helt ud til fingerspidserne, og har virkelig svært ved at spise min morgenmad inden afgang 05.15!

2015-06-15 15.30.23

Stævnepladsen (billedet ovenfor viser bare noget af skiftezonen (T1/T2) syder af energi og adrenalin til trods for at det er en meget tidlig søndag morgen. 1600 triatleter er klar til at give den gas, dog blandet med en god omgang nervøsitet og spænding. Især nattens regnvejr giver anledning til lidt bekymringer for punkteringer (Nok særligt os nye triatleter uden den store rutine!).

2015-06-17 11.45.26 Massestart! Frygtet af mange, og mig selv inklusiv. Jeg placerer mig nogenlunde midt i feltet længst til højre i forsøget på at undgå de værste kampe omkring bøjen. De første par hundrede meter er en smule kaotiske, men jeg går heldigvis ikke i panik. Efter den første bøje er der et langt, lige stræk før sidste bøje. Det giver masser af plads i bredden, og jeg finder hurtigt mit eget pace. Det er virkelig en god rute til begyndere, da man kun skal runde to bøjer. Jeg havde forberedt mig mentalt på, at jeg måske ville få nogle knubs, men de to gange, hvor en kvinde ramte mig, stoppede hun op og sagde undskyld – Det er da god stil og ikke mindst sportsånd.

Da jeg kommer op af vandet, kigger jeg på mit ur. 39 minutter! Jeg er lidt i chok, på den gode måde vel at mærke. Min drøm var nemlig at svømme distancen på omkring 45 minutter! Jeg løber meget lettet af sted mod T1. Jeg ser mine forældre og bedste veninde og signalerer, at ALT er godt (De ved, hvor meget jeg har frygtet lige præcis svømmedelen).

2015-06-14 14.03.17Efter 5:31 skiftezonen er jeg parat til at begive mig ud på cyklen. Kun få kilometer ude på ruten ser jeg den første mand stå og bakse med en punktering, og jeg bliver en anelse nervøs, men prøver at slå det ud af hovedet, og blot nyde turen. Jeg føler, at jeg har gode ben, men er også opmærksom på min puls. I princippet ved jeg, at min puls sagtens kunne stige mindst 10 slag per minut, men jeg har også en dyb respekt for distancen og skiftene mellem disciplinerne, og jeg ved jo ikke, hvordan benene vil reagere på halvmaratonet? Jeg holder mig dermed til min plan, og ligger på 80 % af min makspuls. Jeg er super fristet til at give den lidt ekstra, men fornuften sejrer!

Da jeg kommer tilbage fra første runde er mit heppekort kraftigt forøget, og jeg bliver ovenud lykkelig for at se så mange! Yderligere er tri-klubben på pletten, og spotter hver eneste triatlet fra /tri club denmark. Man må simpelthen ikke undervurdere, hvor meget energi sådan en opbakning giver.

2015-06-14 14.02.42Jeg fortsætter samme tempo på anden runde og nyder, at jeg kender bakker, sving osv. Da jeg nærmer mig stævnecentrum og dermed 90 kilometer er jeg helt høj over, at jeg ikke er punkteret, og at jeg rent faktisk holder en gennemsnitsfart på lige over 30 kilometer i timen (i alt 2:57:33)

Jeg løber ind i T2, og får i min iver sat min cykel ind fra den forkerte side, og en dommer beder mig venligt om at løbe de fire meter rundt om stativet, så jeg står på den rette side af min cykel. Jeg smiler tilbage, og siger ”Ej, det må du virkelig undskylde – Det er min første gang”, hvortil han svarer ”Det skal der bestemt også være plads til, vi skal jo alle have en chance for at lære det. God tur!”. Jeg har virkelig frygtet de strenge dommere på forhånd, der til racebriefingen talte om gule og røde kort, strafbokse og regler for det ene og det andet. Noget er at lære og visualisere regler teoretisk, noget helt andet er jo at praktisere dem i virkeligheden! Men frygten for dommerne blev helt og aldeles gjort til skamme.

2015-06-14 11.32.16-1Jeg har helt fra starten tænkt, at løb ville blive den hårdeste disciplin rent fysisk, fordi at man har været i gang i flere timer når man hopper i løbeskoene. En god nabo, der også dyrker triatlon, inspirerede mig til at dele racet skarpt op i tre, således at man fokuserer på én disciplin ad gangen.Så efter svømningen og cyklingen er jeg ikke længere nervøs. Der er jo ”bare” et halvmaraton tilbage, og jeg føler mig 100 % sikker på, at jeg gennemfører.

Løberuten er super fin, og det er kun sidste omgang at Jægersborg Allé trækker lidt tænder ud. Virkelig FED opbakning langs ruten, med mulighed for at se sit personlige heppekor to gange per omgang. Vi løber ud og hjem ad samme vej, hvilket også giver muligheden for at heppe og give high-fives til ens klubkammerater, der også er i aktion.

Da både svømningen og cyklingen er gået bedre end forventet, er jeg ikke i tvivl om, at jeg kan komme under 6 timer, som var mit mål. Jeg løber med et stabilt pace på 5.30, og krydser målstregen i tiden 5:39:55! – En vildt stor sejr! Det er samtidig en kæmpe forløsning at nå et mål, som jeg har kæmpet så mange timer for, og til tider været dybt frustreret over (læs: svømning)!

2015-05-16 13.02.13

Energistrategi

Som jeg har skrevet i et tidligere indlæg, så havde jeg på forhånd lagt en energistrategi for mit race. Jeg øgede mit kulhydratindtag i dagene op til racet, således at jeg sørgede for ramme 10-12 gram per kilo kropsvægt + en masse vand og elektrolytter. Til selve racet havde jeg planlagt det sådan,  at jeg ramte 1 gram kulhydrat per kilo kropsvægt i timen. Mit energiindtag til racet:

3 timer før race: Havregryn med banan, mandler, sukker og rosiner + en dunk med elektrolytter. 

15 minutter før racestart: 1 gel med 25 gram kulhydrat og 35 mg koffein.

2015-05-10 14.01.42T1: 1 gel med 25 gram kulhydrat og 35 mg koffein.

På cyklen: 2 dunke med energidrik (53 gram kulhydrat per dunk) + 2 energibarer (35 gram kulhydrat per stk.). 15 minutter før mål tog jeg en gel med 25 gram kulhydrat og 35 mg koffein.

Under løbet: 1 gel per halve time suppleret med bananer og vand ved alle depoter (depot ved cirka hver 3. kilometer).

Hvis du vil vide mere om ernæring og forskellige energiprodukter i forhold til langdistancepræstationer, så kan du læse mit indlæg her.

 

2015-06-14 14.02.12-1

 Fremtidsplaner…

Jeg indrømmer gerne, at jeg havde en lidt konservativ tilgang til min første halve ironman og jeg er glad for at jeg holdt mig til min fart- og pulsstrategi. Det gav mig nemlig en super debut fyldt med overskud hele vejen igennem.

Men når det er sagt, så giver det blod på tanden til at give den lidt ekstra gas næste gang! For ja, der kommer helt sikkert en næste gang. Jeg er ikke færdig med triatlon – Jeg er faktisk kun lige begyndt. Vi ses på stævnepladserne, måske allerede i august til CPH:TRI?

I første omgang skal jeg til Helsingør og heppe på mine seje klubkammerater, der skal i ilden til Kronborg 70.3 på søndag!!

 

Skærmbillede 2015-06-17 kl. 11.27.54

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
Anne-Ditte Termannsen

Om: Anne-Ditte Termannsen

Anne-Ditte er cand.scient i Human Ernæring fra Københavns Universitet. Følg Anne-Ditte på Instagram her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>